• Magyar
 • Română
 • English
 • AutHelp

   

  2009. szeptember 1-jén indult el a csíkszeredai József Attila Általános Iskolában egy új központ, a PUZZLE-nek elnevezett Autista Gyermekeket Oktató Központ. Ennek a központnak az elindulását az Authelp Egyesület tagjai -az itt tanuló autista gyerekek szülei- kezdeményezték.

  Ennek a központnak a fő célja az autizmussal élő gyermekek önálló életre való nevelése és a többségi osztályba, majd később a társadalomba való integrációhoz szükséges készségeinek kialakítása.

  Ferencz S. Alpárnak, az iskola akkori vezetőjének és a tantestület többi tagjának köszönhető, hogy az iskola épületében helyet kapott a frissen induló központ, amelynek elindulása előtt már ebben az épületben tevékenykedtünk gyógypedagógusokként, így egy kis tapasztalattal a hátunk mögött foghattunk neki az autista gyerekek számára olyannyira fontos strukturált környezet kialakításához, amelyben nagy segítségünkre voltak a szülők is. A központban van egyéni fejlesztő, étkező, mosdó, fejlesztő eszközökkel jól felszerelt tornaterem, illetve relaxterem és az egyéni foglalkozásokkor (úgynevezett “kódos munka” alatt) használt, egymástól némileg elkülönített asztalok is, továbbá egy nagy teremben számítógépes sarkot, játszóhelyiséget különítettünk el.

  Ebben a közegben tanul tíz diák: öt óvodáskorú kisfiú, ketten első osztályosok, egy másodikos kisfiú, egy ötödikes kislány és egy nyolcadikos fiú is a csoport tagja. A 3 és 14 év közötti gyerekcsoport tagjai képességekben, fejlettségi szintben nagyon különböznek egymástól, ezért nagy figyelmet kell fordítanunk a személyre szabott igényekre, illetve fejlesztésre. A jól strukturált környezet, a lehetőségek maximális kiaknázása és a már említett személyre szabott oktatás meghozta a gyümölcsét, mivel igen nagy fejlődés tapasztalható minden egyes gyereknél, hiszen az élet minden területén mutatnak előrehaladást, mind a kommunikációban, mozgásban, szociális- és akadémikus készségekben, mind pedig az önkiszolgálásban.

  A gyerekek szeretnek az iskolába jönni, szívesen végzik a feladatokat, hiszen megnyugtató számukra a vizuális segédeszközökkel ellátott, kiszámítható környezet. Olyannyira szívesen készülnek a központba jönni, hogy pl. több gyerek még szombaton és vasárnap is készülődik, hogy tanulni jöhessen. Ezért bátran kijelenthetjük, hogy a József Attila Általános Iskola mentőövet jelent az autista gyerekek számára.