Kőszegi táborozás

2018. aug. 5 – 11. között a Szombathelyi Erdészet vendégül látta a csíkszeredai József Attila Általános Iskola 21 kisdiákját (4. D és 2.D) és kísérőiket (Várday Délia és Kovács István tanítók). Gazdag, tartalmas, élménydús programajánlattal vártak bennünket, amelyekre Bándy Fruzsina természetvédelmi előadó és Varga László erdei iskola referens kísértek el egész héten. A táborozás alatt feledhetetlen élményekben volt részünk, rengeteg ismerettel gazdagodtunk.
Megérkezésünk után Kőszeg főterén sétáltunk, fagyiztunk, majd elfoglaltuk szállásunkat a Stájer-Házakban, amely egy csodálatos erdei környezetben található. A Stájer-Házak adottságai révén: udvar, iskola, múzeum, terasz tűzhellyel – is rengeteg lehetőséget rejtettek élmény- és ismeretszerzésre: növényekről, állatokról tudtunk meg fontos információkat, játszodtunk a szabadban, énekeket tanultunk, pillecukrot sütöttünk.
Második nap Horvátzsidányba utaztunk, ahol a Marton-szállás gazdái láttak vendégül: lovasbemutatón vettünk részt, majd kipróbálhattuk a lovaglás élményét, számházborúztunk az erdőben. Vendéglátóink langallót készítettek, ami erőt adott a Peruska Mária kápolnához való túrához.
A harmadik nap a szalafői Pityerszeren voltunk látogatóba, hol az őrségi élet mindennapjaiba nyertünk betekintést: tökmagot ütöttünk, íjászkodtunk, európai bölényeket és eurázsiai vadlovakat láttunk. A délután folyamán megtekintettük a tájházakat, majd a gyermekek kipróbálták az új játszóteret, ahol kifáradásig játszottak. Vacsora előtt még egy kis fagyizás is belefért az időbe a nagy melegre való tekintettel.
Negyedik nap délelőtt Tömördön betekintést nyertünk a madarászok mindennapjaiba: megfigyelhettük, hogy gyűjtik be a madarakat, hogyan működik a madárgyűrűzés, megismerkedkettünk a különböző madarakkal, hasznos ismereteket hallgattunk meg róluk, majd tenyerünkből engedtük újra szabadjára őket. Délután a Megyeházára látogattunk el, ahol a Vas Megyei Közgyűlés elnöke, Majtényi László fogadott bennünket s vezetett végig a Megyeházán. Utána a Szombathelyi Erdészet székhelyére látogattunk el, ahol megismerkedhettünk vendéglátóink vezetőségével. Csapatunkat Bugán József vezérigazgató úr, Czvitkovicsné Tóth Tünde gazdasági igazgató asszony és Dr. Borovics Attila az Erdészeti Tudományos Intézet főigazgatója fogadta és köszöntötte, majd megörvendeztettek mindannyiunkat egy gazdag, hasznos és tartalmas taneszközcsomaggal, amely megkönnyíti és élménnyé varázsolja az iskolavárást.
Ötödik nap Celldömölkre utaztunk, ahol délelőtt a Kemenes Vulkánparkban a vulkánokról tudtunk meg sok hasznos tudnivalót, a múzeumpedagógiai foglalkozáson pedig csapatokban mérhették össze tudásukat a gyerekek. Délután a Vulkánfürdőbe strandolhattunk, ami nagy élmény volt mindenkinek.
Utolsó nap a kőszegi Jurisics várba látogattunk, ahol a gyerekek hercegnőknek, udvarhölgyeknek, várvédő lovagoknak beöltözve tekinthették meg a régi fegyverzeteket, ruházatot, sétálhattak a várfalak között, majd a toronyba felmászva megkondíthatták a harangot.
Ebéd után kis csapatunk búcsút mondott vendéglátóinknak, majd elkezdődött a hosszú, de cseppet sem unalmas hazautazás.